Być może szukasz dodatkowego źródła zarobku. Jeśli posiadasz samochód, czas i dobre chęci, możesz spokojnie zająć się odbiorem odpadów z lokali gastronomicznych. Niepotrzebne są do tego specjalne umiejętność, za to miejsce, w którym będziesz je składował. Jeśli jesteś rolnikom, zyskasz dzięki temu darmowy nawóz organiczny, który pomoże Ci użyźnić glebę. Potrzebny Ci będzie samochód typu pickup, dostawczy lub bus. Busa możesz prowadzić mają prawo jazdy kategorii B, jeśli jego waga nie przekracza trzy i pół tony.
Jak utylizować odpady z lokalów gastronomicznych?
Biznes jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Odbiór odpadów spożywczych z lokalu polega na spakowaniu worków do samochodu i wywiezieniu w miejsce utylizacji. Za jednego klienta możesz otrzymać miesięcznie od dwustu do pięciuset złotych, w zależności od tego, jakiego typu są to odpady. Obowiązkiem Twojego klienta będzie spakowanie tych odpadów do specjalnie przeznaczonych do tego pojemników lub po prostu worków na śmieci. Po odebraniu odpadów musisz je zawieźć w miejsce utylizacji. Zastanawiasz się, gdzie znaleźć takie miejsce? Wystarczy wykopana na swojej posesji dziura. Ważne, aby nie była widoczna, co poprawi estetykę posesji. Odpady nadają się składowania w takich kompostownikach. Przerabia się je na nawóz organiczny, którym można użyźnić glebę. Jeśli odpadów odebranych z lokalu gastronomicznego będzie za dużo, możesz dogadać się z rolnikiem, który go potrzebuje, aby za darmo odebrał nawóz z Twojej posesji. Jednak jeśli prowadzisz grządkę, to przyda Ci się taki kompost. Pamiętaj, że odbierając odpady z lokalu musisz wykazywać się punktualnością, a także profesjonalnym i poważnym podejściem. Lokale gastronomiczne nie chcą mieć problemu z tego tytułu, dlatego potrzebne jest im zaświadczenie, że prawidłowo utylizujesz śmieci. Rejestrowanie działalności gospodarczej będzie bardzo ważne, aby móc wystawiać firmowe faktury oraz prawidłowo rozliczać się z Urzędem Skarbowym.
Taki pomysł jest bardzo dobry dla osób, które chcą dużo więcej zarabiać, ale nie wiedzą w jaki sposób to zrobić. Potrzebujesz wolnego czasu, a także kilku metrów kwadratowych na swojej posesji. Praca nie jest ciężka, jednak pamiętaj, że masz kontakt z odpadami spożywczymi. Najlepiej zainwestować w busa, który zwróci się po jakimś czasie. Samochód nie musi być nowy, zamiast wydać osiemdziesięciu tysięcy, możesz wydać piętnaście. Zachęcam do prowadzenia takiego biznesu, ponieważ jest on bardzo potrzebny lokalom gastronomicznym.