Coraz większą popularnością cieszą się usługi cateringu dietetycznego. Różnorodność opcji żywieniowych, a także wygoda dostawy gotowych posiłków na cały dzień pod drzwi mieszkania sprawia, że zainteresowanie nimi nie słabnie. Jednak biorąc pod uwagę liczbę osób korzystających z tego typu usług oraz liczbę posiłków, które w ciągu miesiąca są im dostarczane, warto zastanowić się nad tym, jak wiele opakowań zostaje w tym procesie zużytych. W końcu każde danie znajduje się w osobnym pojemniku. Czy jest sposób na to, aby usługi cateringowe stały się bardziej ekologiczne?
Pojemniki z recyklingu i biodegradowalne
Biorąc pod uwagę, że coraz więcej mówi się o ochronie środowiska, sami staramy się podejmować działania, które ograniczą nasz wpływ na nie. Jednym z nich jest zmniejszenie zużycia plastiku w gospodarstwie domowym. W przypadku decyzji o skorzystaniu z usług cateringowych otrzymujemy posiłki właśnie w plastiku. Na szczęście na rynku pojawiać zaczęły się ekologiczne pojemniki cateringowe. Firmy, które je produkują, wykorzystują w tym celu materiały z recyklingu. Dzięki temu, po użyciu, do środowiska nie trafiają nowe śmieci, a same pojemniki mogą po raz kolejny zostać przetworzone w ten sam sposób. Dlatego tak ważne są programy segregacji śmieci. Należy zdawać sobie sprawę, że nie każdy rodzaj plastiku nadaje się do powtórnego przerobienia ale ten, który przetworzyć można, znajduje swoje zastosowanie nie raz, a wiele razy. Innym sposobem, który praktykują producenci poza materiałem z recyklingu, jest wykorzystanie w produkcji materiałów biodegradowalnych. Coraz częściej zobaczyć można pojemniki wykonane w ponad 80 procentach z surowców odnawialnych, takich jak włókna celulozowe. I one mogą pochodzić z recyklingu, więc ich wpływ na środowisko jest jeszcze mniejszy. Mogą one zostać tak samo szczelnie zamknięte dzięki zgrzewaniu, jak tradycyjne pojemniki plastikowe. W przypadku cateringu nie trzeba także martwić się o to, że do zamówienia dołączone zostaną plastikowe sztućce. Skorzystać trzeba z własnych, metalowych wprost z kuchennej szuflady.
Nasz wpływ na środowisko możemy zminimalizować na wiele sposobów, nawet wtedy, gdy wydaje się, że w danej sytuacji to plastik jest niezbędnym wyborem. W przypadku wyboru usług cateringu dietetycznego warto więc poza dostępnymi opcjami jedzenia dowiedzieć się, czy firma korzysta z pojemników ekologicznych. Mogą one być wykonane z materiałów, które pochodzą z recyklingu lub są biodegradowalne, a może nawet jedno i drugie.