W dobie naszych czasów tworzy się wiele innowacyjnych projektów, które mają wskazywać na dwudziesty pierwszy wiek. Dotyczy to również branży gastronomicznej, która dziś otwiera się w dużej mierze na samoobsługę, dzięki czemu klienci w takich lokalach czują się zdecydowanie, jak w domu. Wkrada się trend tworzenia piwnicy na wina, do której klienta ma dostęp. Jest to świetne rozwiązanie, ale warto wiedzieć, jak się za takie przedsięwzięcie odpowiednio zabrać.
Wino w gustownej piwnicy
Półki na wina w firmach, takich jak winiarnie, sklepy z winem czy restauracje, są bardzo ważnym elementem organizacji przestrzeni i prezentacji produktów. Muszą być one zaprojektowane w sposób przemyślany i funkcjonalny, aby umożliwić łatwe przechowywanie, dostęp i prezentację butelek z winem dla klientów. Dlatego też w wielu miejscach wdraża się taki projekt, jakim jest piwnica na wina dla przedsiębiorców. W przypadku winiarni i sklepów z winem, półki powinny być wygodne w użyciu i pozwalać na łatwe sortowanie i identyfikację różnych butelek z winem. Wymagana jest także odpowiednia temperatura i wilgotność, aby zapewnić optymalne warunki przechowywania wina. W przypadku restauracji, półki na wina powinny być zaprojektowane tak, aby klienci mogli łatwo zobaczyć i wybrać butelkę z winem, które najlepiej pasuję do ich potrzeb. Piwnica dla win w firmie może być bardzo użytecznym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli firma zajmuje się handlem winami lub organizuje degustacje wina. Powinniśmy do tego tematu podejść bardzo poważnie, stosując się pewnych zasad. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie miejsce – piwnica powinna być zlokalizowana w miejscu, gdzie panuje stała temperatura oraz wilgotność. Idealne warunki to temperatura około 12-14 stopni Celsjusza i wilgotność między 60 a 80 procent. Ponadto piwnica powinna być ciemna i dobrze wentylowana. Ważnym zadaniem jest również wybór odpowiednich regałów. Regały do przechowywania wina powinny być wykonane z drewna lub metalu i umożliwiać poziome przechowywanie butelek. Butelki win powinny być przechowywane w pozycji poziomej, aby korek był w kontakcie z winem, co pozwoli na zachowanie właściwej wilgotności w korku.
Prowadzenie restauracji jest dziś powszechnym zjawiskiem. Warto w takich miejscach zadbać o odpowiednia estetykę, ale także dobrze jest dać klientom dostęp do niektórych rzeczy. W przypadku win, może się to okazać strzałem w dziesiątkę. Ważne jest tutaj jednak bezpieczeństwo, dlatego dobrze będzie, jeśli ktoś będzie doglądał tego miejsca, aby uniknąć przykrych sytuacji.