Destylaty produkowane w Irlandii cieszą się od lat wielkim zainteresowaniem w wielu krajach świata. Cenione są za smak, delikatność, a także mnogość stylów, które mogą znacząco różnic się od siebie. Duża liczba stylów whiskey produkowanych na zielonej wyspie to efekt wielusetletniej tradycji tworzenia wysokiej jakości destylatów, najpierw w warunkach całkowicie chałupniczych. W tym momencie whiskey jest tworzona zarówno w malutkich destylarniach jak i w większych firmach, których właściciele sprzedają swoje produkty do wielu krajów.
Różne style wysokiej jakości irlandzkich destylatów
Jednym ze stylów bardzo cenionych przez smakoszy destylatów jest whiskey, produkowana ze starannie wyselekcjonowanych słodów jęczmienia. Polecana irlandzka whiskey tego typu jest niewątpliwe produktem, z którego Irlandczycy są dumnie szczególnie dlatego, iże ma ona przebogaty smak. Powodem występowania tak szerokiego wachlarza nut smakowych jest oczywiście używanie wysokiej jakości jęczmienia, a także niejęczmiennych składników, do których zaliczymy na przykład owies. w irlandzkich destylarniach produkowane są także klasyczne typy destylatów single malt. To whisky klasyczna, która może się odznaczać jednak nieoczywistymi nutami smakowymi. Zaliczymy do nich na przykład owocowe rodzaje nut, które występują w zależności od rodzaju słodu, jaki został użyty do produkcji destylatu. Oprócz whiskey produkowanej z jednego rodzaju słodów możemy nabyć także wersje blended, które są najczęściej wybierane przez osoby, które chcą wypić whiskey z colą. W Irlandii wytwarza się także whiskey, która nie jest produkowana z ziaren jęczmienia. Należą do nich na przykład kukurydza czy pszenica. Tego typu single grain whiskey jest również bardzo często wybierana przez osoby, które chcą poczuć inne nuty smakowe, a także spróbować destylatu, który niesie zupełnie inne doznania podczas spożywania. Słód często jest poddawany wielu zabiegom, do których zaliczymy na przykład suszenie lub dodawanie torfu.
Wiele typów whiskey produkowanych w Irlandii możemy nabyć w specjalistycznych sklepach, w których kupimy tylko oryginalne produkty irlandzkie. Na polskim rynku powstaje coraz więcej sklepów, które prowadza również działalność wysyłkową. Dzięki temu możemy w szybki sposób otrzymać nawet taki trunek, który jest niedostępny w normalnych marketach czy sklepach monopolowych. Wiele osób w ten właśnie sposób stara się głębiej zaznajomić z tematem whiskey i zacząć przygodę z testowaniem wielu jej smaków i aromatów.