Plejaj.pl

Jeżeli szukasz rozrywki i ciekawych doznań. odwiedź nas !

Zalety dojrzewających wędlin

Jakiś czas temu zaczęłam zwracać większą uwagę na to, co jem. Lekarz powiedział mi bowiem, że powinnam się zdrowo odżywiać, ponieważ moja masa mięśniowa jest zdecydowanie zbyt mała w porównaniu do tego, jaką mam tkankę tłuszczową. Wiedziałam, że w takiej sytuacji powinnam zjadać dużo białka zwierzęcego. Od mojej przyjaciółki dowiedziałam się, że w takim razie powinnam postawić przede wszystkim na wysokojakościowe wędliny produkowane bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników.

Poszukiwania dojrzewających wędlin z Hiszpanii

dojrzewające wędliny z hiszpaniiPoczytałam trochę informacji na ten temat. Dowiedziałam się, że jeśli chcę osiągnąć swój cel powinnam jeść dojrzewające wędliny z Hiszpanii. Są one bardzo zdrowe. Są produkowane według tradycyjnych przepisów. Przed sprzedażą pekluje się je, wędzi i dba o to, aby przez odpowiednio długi czas leżakowały w piwnicy, gdzie panuje odpowiednia wilgoć, temperatura i nie ma dostępu do światła słonecznego. Dzięki temu zachowują one swoją świeżość oraz prozdrowotne właściwości nawet przez bardzo długi czas. Całe szczęście nie musiałam zbyt długo szukać sklepu, gdzie w mojej okolicy można takie wędliny dostać. Okazało się, że są one bardzo popularne, a do tego tanie i można je dostać w moim osiedlowym sklepiku ze zdrową żywnością. Kilka dni później udałam się tam i zakupiłam naprawdę bardzo dobre wędliny sprowadzane prosto z Hiszpanii. Muszę przyznać, że były one naprawdę wyjątkowe w smaku. Miały delikatny, pełny przypraw posmak. Takie wędliny są niezwykle kruche, dlatego należy uważać przy ich krojeniu. Najlepiej kroić je długim nożem, jednym pociągłym ruchem. Wtedy jesteśmy w stanie ukroić duże, kształtne plasterki. Taka szynka wprost rozpływa się w ustach. W dodatku sprzedawczyni w sklepie, gdzie je kupowałam podpowiedziała mi, że w odróżnieniu od innych wędlin, takie dojrzewające wędliny z Hiszpanii zawierają sporo magnezu oraz witaminy D i z grupy B. To było więc dokładnie to, czego potrzebowałam, Cieszę się, że udało mi się dostać takie wędliny w niskich cenach.

Od tego momentu kupuję je naprawdę bardzo często i jestem z nich niezmiernie zadowolona. Najważniejsze jest dla mnie to, że taka wędlina może długo poleżeć w lodówce. Nawet po tygodniu od zakupu nie niszczy się i nie pleśnieje. Jest to dla mnie najlepszy dowód na to, że jest ona w pełni naturalna i nie zawiera w swoim składzie żadnych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Wystarczy tylko pamiętać o tym, aby przechowywać ją w papierze lub zapakowaną próżniowo. Zazwyczaj robię więc jedne większe zakupy na raz.

Zalety dojrzewających wędlin
Przewiń na górę