Pizzerie w Bydgoszczy

Jeżeli szukasz rozrywki i ciekawych doznań. odwiedź nas !

Pizzerie w Bydgoszczy

17 maja 2018 Usługi 0

Jeżeli nie mamy czasu na pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia, to najczęściej korzystamy z usług pobliskich restauracji i barów. W Bydgoszczy jest mnóstwo lokalnych knajpek z dobrym jedzeniem, ale też nie brakuje powszechnych fast foodów, które zawsze się cieszą sporym zainteresowaniem wśród studentów. Do ulubionych potraw mieszkańców należy jednak pizza.

Co wyróżnia pizzę w Bydgoszczy?

pizza z BydgoszczyKażdy kucharz ma swoje kulinarne sekrety, których strzeże jak oka w głowie. Aby restauracja cieszyła się powodzeniem wśród klientów, to szef kuchni musi umieć dobrze gotować. Zadowolony klient wróci do miejsca, gdzie zjadł dobry posiłek, dlatego warto szukać miejsc, które staną się naszymi ulubionymi restauracjami. Pizza z Bydgoszczy wyróżnia się na tle konkurencji nietypowym ciastem, które jest bazą dobrej pizzy. Poza mąką, świeżymi drożdżami, ciepłą wodą, oliwą z oliwek, odrobiną soli i cukru, dodają ząbek czosnku, który nadaje pizzy niesamowity aromat. Występuje on w tak niewielkiej ilości, że nie zakłóci harmonii smaków, ale będzie lekko wyczuwalny. To jedyna pizzeria, która stosuje takie rozwiązanie. Do klasycznej pizzy używają aż dwóch gatunków sera, które w połączeniu ze sobą smakują wyśmienicie. Jest to włoska mozzarella, oraz francuski cheddar, o lekko pomarańczowej barwie. Są to sery, które się szybko roztapiają i mają ciągnąca konsystencję, czyli taką jaką ma prawdziwa, włoska pizza. W Bydgoszczy nie korzystają z kupnych ketchupów, tylko wykonują je sami, przez co pizza ma niepowtarzalny smak. Spośród wszystkich dodatków, najpopularniejsze, to węgierskie salami, wędzony kurczak, kukurydza i czerwona cebula. W idealnej pizzy smaki powinny się równoważyć i dobrze komponować ze smakiem ciasta. Sekretem podstawy pizzy, są jej brzegi, które zawsze są nieco wyższe niż spód. Ma to na celu zabezpieczanie przed spływaniem roztopionego sera, oraz coraz częściej jest w nie zawinięty ser żółty, który pod wpływem temperatury w piecu, roztapia się i tworzy smaczny akcent. Pizzeria korzysta tylko z pieca opalanego naturalnym drewnem, bo w takim pizza najszybciej się piecze i ma charakterystyczny aromat, którego nie uzyskamy w domowym piekarniku.

Bydgoszcz jest miastem studentów, dlatego znajduje się tam najwięcej pizzerii, które kuszą klientów aromatem unoszącym się w całym centrum miasta. Zapach sera z dodatkiem oregano powoduje, że stajemy się jeszcze bardziej głodni i nie możemy się oprzeć ochocie spróbowania choć kawałka. Doskonała pizza, to połączenie smacznego ciasta z aromatycznymi dodatkami.